Blog

Léčivý Rakytník

Plody rakytníku obsahují velké množství vitaminu a minerálních látek. Obsah vitaminu C v rakytníku mnohonásobně převyšuje jeho množství v pomerančích a citronech.

Jejich dužnina navíc obsahuje i olejnaté látky, a je proto zdrojem vitaminu rozpustných v tucích. Olej (k dostání v některých lékárnách) zjemňuje drsnou pokožku a pomáhá při nejrůznějších kožních onemocněních.

Kdo chce pěstovat tuto rostlinu, musí si pořídit samčí i samičí rostlinu a vysadit je tak, aby samčí keř stál „proti větru“ od samičího a mohl tak svým pylem snadno sprášit blizny květů keře samičího.

 

Pěstování rakytníku

Běžný zahradní susbtrát, slunné stanoviště i polostín, mírná zálivka.

 

Rakytníková šťáva

Pije se hned po vylisování s medem, který tlumí její lehce nakyslou chuť. Do zásoby odšťavňujte bobule v páře a horkou šťávu ihned nalijte do lahví. Sklenka šťávy každý den, chrání před nachlazením.

 

Rakytníková povidla

Čerstvé bobule propasírujte přes síto a do vzniklé kaše přidejte med a špetku vanilky. Při tomto zpracování zůstanou zachovány cenné vitamíny. Zimní zásobu je nejlépe okamžitě zmrazit. Povidla lze používat i jako součást mixovaných mléčných nápojů, do jogurtů, tvarohu či zmrzliny.

 

Rakytníková zmrzlina

300g rakytníkových povidel smíchejte se 2 žloutky a 3 lžícemi husté hruškové šťávy. Vmíchejte 200ml šlehačky, 2 našlehané bílky a sáček vanilkového cukru. Vzniklým krémem naplňte misky a dejte do mrazničky.

Máte zájem o naše služby či produkty?

Napište nám a my Vám zašleme nabídku

Odeslat

Používáme Cookies


Na našem webu používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější obsah tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy. Kliknutím na „Přijmout“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie.